‘Aan Tafel: hoe fijn kan het zijn, groot en klein’ Nieuwe expositie in het Kijk en Luistermuseum

Veel mensen genieten met de feestdagen van gezellig samen eten aan een mooi gedekte dis. De nieuwe wisseltentoonstelling ‘Aan Tafel’ van het Kijk en Luistermuseum past bij deze tijd van het jaar. De expositie toont fraai gedekte tafels met fonkelend kristal, porseleinen serviezen en elegant bestek van de gegoede burgerij in ons land uit de eerste helft van de vorige eeuw.

Verder zijn er acht poppenhuizen, waarin ook gedekt is voor de maaltijd.

Deze expositie duurt tot en met 24 februari.

Tafelmanieren verschillen van land tot land. Gewoontes en gebruiken bij het eten zijn in de loop der tijd sterk veranderd. Tot aan het eind van de zeventiende eeuw was het in Europa heel gewoon om met je handen te eten. Strikte voorschriften over de plaatsing van het eetgerei bij het tafeldekken ontstonden pas in de tweede helft van de negentiende eeuw. Tot die tijd at je met de vork (of de lepel bij vloeibare gerechten) in de rechterhand en pakte je de vork even over naar links voor het snijden van het voedsel. Netjes met mes en vork eten doen we dus nog niet zo lang.

 

Familiewapen

In de Gouden Eeuw kwam porselein in de hogere kringen in gebruik. Schepen van de V.O.C. brachten het mee uit China. Vóór die tijd was het meeste serviesgoed van hout, metaal (tin) of aardewerk. Welgestelde mensen hadden vaak verschillende serviezen voor ‘door de week’ en voor feestelijke gelegenheden. Soms werden serviezen speciaal voor een adellijke familie gemaakt en van het familiewapen voorzien. Voor ontbijtmaaltijd, lunch, thee en diner werden andere serviezen gebruikt. Ook waren er huishoudens met aparte serviezen voor kerstmis en de paasdagen. Dat waren meestal gezinnen met voldoende personeel om alles af te wassen.

 

Statussymbool

In de zeventiende eeuw werd het mogelijk om mooie tafelkleden te weven. De linnenuitzet was in die tijd het belangrijkste statussymbool voor een jonge vrouw. Langzaam druppelde dat door naar de burgerij. Tot ver in de tweede helft van de twintigste eeuw vergaarden veel jonge meisjes al vanaf een jaar of twaalf handdoeken, theedoeken en tafellakens, ter voorbereiding op hun huwelijk. Een goed gevulde linnenkast was een pronkstuk.

 

Periode 1900-1950

In de expositie ‘Aan Tafel’ is te zien hoe de tafel werd gedekt in de periode 1900 – 1950.

Kinderen hadden in die tijd vaak een eigen bord, beker, kom en eigen lepeltje, vorkje en schuivertje (in plaats van een mes).

Veel van het tentoongestelde servies, bestek en linnengoed komt uit de eigen collectie van het museum, aangevuld met glazen, schalen, borden, koppen en schotels van een aantal bruikleengevers.

Leuk om te zien hoe het  vroeger hoorde, aan tafel en bij de theevisite.

 

Ook zijn er mooie en leuke poppenhuizen in kerstsfeer, uit het begin van de vorige eeuw.

De tentoonstelling duurt tot en met 24 februari 2018.